hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A trollok etetése tilos!
Mit tegyünk, ha online provokációval szembesülünk?

2012. 04. 12.
De hát mi az a troll? - vonják most fel sokan a szem­öl­döküket. Nos, leggyakrabban az aktív internetszörfözők találkoznak eme ízléstelen és provokatív jelenséggel, amely némely országban már a hatóságok figyelmét is magára vonta, sőt az Egyesült Államokban egy ügyben már az FBI is nyomoz.

A troll eredetileg egy nagyméretű, a jetihez hasonló szörny, aki a mesék szerint távol él az emberi civilizációtól, és ijesztgeti a barlangjához tévedőket. Fő jellemzője az irracionális romboló, pusztító magatartás. A trollok az ősi skandináv mesékben tűntek fel először, később előbukkantak a kelta történetekben, az utóbbi években pedig több hollywoodi szuperprodukció is elővette őket, például a Harry Potter vagy A gyűrűk ura.

A troll szó másik, az internetes szlengben elterjedt jelentése az angol trolling vagy trawling nevű horgászati technikából ered, amely során a horgász elhúzza a csalit a halak orra előtt, pontosan úgy, ahogy az internetes „troll" is teszi egy-egy provokatív megjegyzéssel.

A „trollkodók" ugyanis mindent megtesznek annak érdekében, hogy fórumokon, blogokon és közösségi portálokon hozzászólásaikkal, provokatív tartalmak megosztásával nagy, virtuális vitaháborúkat (flamewar - körülbelül annyit jelent: lángháború) gerjesszenek, melyeknek kimenetelét ők élvezettel szemlélik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!