hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire tanít az olajfa?
Az olajfák egyes példányai az ezeréves kort is meghaladják.

2013. 10. 24.
Szüretidő van: míg nálunk a szőlő, addig a mediterrán országokban az olajbogyó begyűjtésével foglalatoskodnak a gazdák. Az olíva­olaj világszerte egyre kedveltebb élelmiszer, mivel véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, rákellenes hatása is ismert, tehát méltán tölt be fontos szerepet a modern, egészség­tudatos táplálkozásban. Emellett kultúrtörténeti jelentősége is óriási, hiszen az egyik legfontosabb termény volt a mai Európát meghatározó ókori kultúrákban mind Görögországban és Rómában, mind az ókori Izraelben.

Az olajfa (Olea europaea) lassan növekszik, ám nagyon hosszú életű, egyes példányai az ezer­éves kort is meghaladják. Igaz, hogy – bizonyos újabban nemesített fajtáit leszámítva – viszonylag későn, tizenöt éves kora körül fordul termőre, ám ha egyszer felnőtt, akkor évszázadokig hasznot hoz: egy olajfás kert igazi többgenerációs befektetés.

Teszi mindezt úgy, hogy alig kíván gondozást, és a körülményekre sem kényes: egy kevés víz, sok napfény és friss szellő, laza, meszes talaj, forró nyár és kellemesen hűvös tél minden igénye. A szakértő gondozást és a megfelelő öntözést még több és jobb minőségű terméssel hálálja meg, de az ókorban, amikor a mezőgazdaság élőmunka-igénye a mainál jóval nagyobb volt – még a búzaföldeket is gondosan gyomlálni kellett –, a földművesek különösen nagyra értékelték, hogy az olajfával nem sokat kell foglalkozni.

Amire igazán szüksége van, az a kellő tér. Az olajfa gyökere hat méter mélyre is lenyúlik, de még fontosabb, hogy szélesen elterül, a köves domboldalak sovány talajában is szilárdan megkapaszkodik. Sokkal nagyobb a fa lombjánál, és el kell férnie, hogy a fa jól fejlődhessen, ezért az olajfaültetvények kimondottan ritkásnak tűnnek más gyümölcsösökhöz képest. Igaz, az utóbbi évtizedekben kialakult az úgynevezett extraintenzív művelési mód is, melynél a fákat szorosan, sövényszerűen ültetik egymás mellé, hogy minél nagyobb termésmennyiséget takaríthassanak be ugyanakkora területről. Az ilyen ültetvény gyorsan termőre fordul, azonban hamar el is öregszik: 15-20 év múlva újra kell telepíteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!