hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi szem-szájnak ingere…
Mire figyeljünk a húsvéti vendégeskedéseknél?

2014. 04. 28.
A húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséggel bír mind a böjtölés, mind az ilyenkor hagyományos ételféleségek fogyasztása. Az étkekben gazdag ünnep elképzelhetetlen ugyanis sonka, főtt tojás, kalács és édesség nélkül, ám ahhoz, hogy igazán egészséges táplálék kerüljön az ünnepi asztalunkra, érdemes megfogadnunk Gyuricza Ákos dietetikus tanácsait.

A böjt igazi célja és értéke a spirituális tartalom, de emellett táplálkozás-egészségügyi szempontból hogyan hat a szervezetünkre?

– Érdemes leszögezni, hogy a teljes böjt csak a tökéletesen egészséges egyének esetében alternatíva. A 3 napnál hosszabb böjt esetleges egészségügyi kockázatokat is rejthet magában. A napokon át tartó teljes táplálékmegvonás hatására (csak vízfogyasztás mellett) ugyanis csökken az alapanyagcsere, vagyis csökken a nyugalmi helyzetben felhasznált energia mennyisége. Az első 1-2 napban még szerencsére kitartanak a szervezet glikogén- (szénhidrát) és fehérjetartalékai. A 3. naptól viszont beindul a zsírraktárak mobilizálása. A máj alakítja át a zsírokat cukrokká, hogy a vércukorszint állandó maradjon, amire az izmok és az idegrendszer működéséhez feltétlenül szükség van. Ez a zsírbontás és átalakítás viszont sok mérgező anyagcseretermék-felszaporodással jár, aminek az ürítése a vesén keresztül meg is történik, ha nincs beszűkülve a vesefunkció, és elegendő folyadékot is fogyasztunk. Egyébként akkor is van a szervezetünknek egy minimális fehérjeigénye, ha semmi fehérjeforrást nem fogyasztunk, így kénytelen a szervezetünk a váz­izmaink lebontásával biztosítani az el nem fogyasztott és nélkülözhetetlen mennyiséget. A hormonok, enzimek termelése, a köröm, a haj növekedése, a bőrünk épsége, az immunrendszerünk fenntartása jó minőségű fehérjék (esszenciális aminosavak) nélkül nem lenne lehetséges hosszú távon. Rövid böjt esetén átmenetileg csökken az emésztőtraktus terheltsége, ez tényleg pozitívum, de hosszú (teljes) böjt esetén előfordulhat székrekedés, illetve egyéb emésztőszervi panaszok is. Hosszú tápláléknélküliség a bélbolyhok sorvadásával járhat. A böjt kezdetén és a végeztével is fontos a fokozatosság. Természetesen, ha valaki – rövid távon – bizonyos „kívánatos” táplálékokról mond le, de azért fogyaszt például gyümölcslevet vagy tejterméket, akkor nem kell a böjt lényeges mellékhatásaitól tartania.

Sokféle böjtről hallani, például van olyan, aki csak kenyeret és vizet fogyaszt…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!