hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az arab Hitler
Jeruzsálem főmuftija:

2002. 09. 07.
Jeruzsálem főmuftija, Hadzs Amin Muhammad al-Husszeini 1941. november 6-án érkezett meg a Harmadik Birodalom fővárosába, Berlinbe. A náci állam vezetői a legmagasabb szinten fogadták, s kényelmes szállást biztosítottak számára a Klopstock Strasse egy hatalmas háztömbjében, ahol 1939-ig egy cionista zsidó iskola működött. Miután minden egykori zsidó ingatlant államosítottak, Himmler "Zsidó Intézetet" rendeztetett be az épületben, amit Husszeini megérkezése alkalmával "A Zsidókérdés a Muszlim Világban Kutatóintézet" névre kereszteltek át. Nem ok nélkül. 



Husszeini, a nácizmus magvetője 

"Küzdelmem céljai világosak: először is szünet nélkül harcolok a zsidók ellen, s ennek a harcnak része az úgynevezett palesztinai Zsidó Nemzeti Otthon elleni küzdelem, mert a zsidók itt akarnak felállítani egy központi kormányzatot saját gonosz céljaik érdekében, és hogy véghez vigyék a világ kormányainak és más népeknek kárára folytatott pusztító és romboló terjeszkedésüket." Ezzel a cikornyás körmondattal fordult a főmufti Adolf Hitlerhez, amikor az két héttel megérkezése után, november 21-én fogadta hivatalában. Husszeini egész pontosan feljegyezte a számára oly fontos dátumot: "a Hidzsra 1360. évében, Zul Qaada 6-án, pénteken, délután fél 5-től néhány perccel hat utánig" beszélgetett legfőbb példaképével, a Führerrel. 



A nácik szolgálatában



A főmufti alig két hónappal korábban menekült el az Iránt megszálló szövetségesek elől, s inkognitóban, hamis olasz útlevéllel a zsebében október 8-án érkezett meg Itáliába, amit a fasiszta rádió "nagyszer? és boldogító eseménynek" nevezett. (Életrajzi adatait lásd keretes szövegünkben.) Két hét múlva találkozott Mussolinivel, aki baráti fogadtatásban és egymillió lírás (akkori értéken kb. negyvenezer dolláros) kezdeti támogatásban részesítette Husszeinit. A főmufti visszaemlékezéseiben a Ducét "veterán anticionistaként" jellemezte, aki kifejtette előtte: "…a zsidóknak sem történelmi, sem faji vagy más okuk nincs arra, hogy államot alapítsanak Palesztinában… ha a zsidók mégis akarják, építsék fel Tel Avivot Amerikában." A találkozó a két fél kölcsönös megelégedésére folyt le, s a közös nyilatkozat tervezetét az olasz Külügyi Iroda a római német nagykövetséghez is eljuttatta. A főmufti rögvest Berlinbe utazott, ahol megérkezése után fogadta Ernst von Weizsäcker külügyi államtitkár, aki kisebb változtatásokkal a német fél nevében is jóváhagyta az olaszok által fogalmazott nyilatkozattervezetet. Ez a szöveg – kötelező általánosságokon kívül – egyetlen lényegi megállapítást tartalmazott: a tengelyhatalmak jóváhagyását ahhoz, hogy "az arabok eltöröljék a palesztinai Zsidó Nemzeti Otthont". 



A Waffen-SS muszlim katonái ideológiai képzésen 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!