hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Generációkon át hat az iskolai erőszak
„Főleg akkor sírok, amikor rotációs kapának hívnak”

2013. 10. 17.
Kampány indult az iskolai zaklatás ellen, mert kevesen ismerik fel a jelen­ség súlyát. A téma kutatói szerint az erőszak legjobb ellenszere az egészsé­ges, jól működő közösség, amely kiáll a tagjai mellett. Ellenkező esetben az áldozatszerep akár generációkon keresztül is átöröklődhet.

A 24. érettségi találkozón az egykori padtárs már a köszöntés után felindultan emlegeti, hogy mennyire rossz volt neki, amikor tizenöt éves korában senki nem ment el a születésnapi bulijára. „A gyerekkori bántások mélyen bevésődnek az áldozat tudatába, és az emlékük ugyanazt az érzelmi reakciót idézi elő hetven évesen is, mint egykor, hat, tíz vagy tizenhat évesen” – erősíti meg kérdésünkre Gyurkó Szilvia, az UNICEF magyarországi irodájának gyerekjogi szak­értője. Ez a születésnaptéma amúgy valóban érzékeny pont. Angliában nemrég öngyilkosságot követett el egy kislány amiatt, mert az osztálytársai visszaigazolták ugyan a meghívását a Face­bookon, de senki sem ment el az ünneplésére.

„Engem sokszor megvernek vagy kigúnyolnak, amiért rossz jegyet kaptam, és ezért én rosszul érzem magam az iskolában, otthon pedig sírok is. De anyukám azt mondja, ne foglalkozzak az ilyen gyerekekkel, mert ők azt hiszik magukról, hogy okosak, erősek, vagányok. Főleg akkor sírok otthon, amikor rotációs kapának hívnak, vagy nagyon megvernek. De még akkor is sírok, amikor egy másik osztályból egy fiú az osztálytársaimmal játszik, én meg nem játsz­hatok, vagyis kiközösítenek.” (5. osztályos fiú)

A szakemberek szerint a bántalmazás szó a magyarok többsége számára kizárólag verést jelent, holott bizonyítottan hasonló pszichés hatást vált ki például a csúfolás, a pletyka, a kiközösítés, a személyes holmik megrongálása vagy a levegőnek nézés. És megindul az ördögi kör, a célszemély önértékelése sérül, kapcsolatteremtő képessége, teljesítménye gyengül, könnyen elszigetelődik, s így a bűnbakképzés kiváló alanyává is válhat. Mindez pszichoszomatikus tüneteket (fej-, hát-, hasfájás, alvás­zavarok), sőt depressziót válthat ki a gyerekből, aki akár egy éle­ten át viheti magával az áldozatszerepet, s adhatja tovább a saját csemetéjének is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a felnőttek hajlamosak bagatellizálni az effajta sérelmeket, gyakran azért, mert maguk is tanácstalanok a megoldást illetően. Ennél már csak az a rosszabb, amikor maga a pedagógus segít rá a kiközösítésre, nyilvánosan megszégyenítve vagy kipellengérezve a gyereket, vagy éppen a szülő biztatja agresszív érdekérvényesítésre gyermekét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!