hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vidnyánszky a Nemzeti küldetéséről és a Robival való whiskyzésről
Hősöket  a színpadra!

2013. 02. 07.
A gonosz ábrázolásával óvatosan kell bánni, nehogy ezzel az emberekben lakó rosszat erősítsük – egyebek mellett ez lehet Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház új főigazgatójának a művészeti ars poeticája. Az eddig a debreceni Csokonai Színházat dirigáló rendezővel többek között arról beszélgettünk, hogy tervei szerint miben lesz más az általa vezetett Nemzeti, mint az elődjéé, Alföldi Róberté.

Ön hatgyermekes családapa. Ez játszik-e bármilyen szerepet abban, hogy milyen rendező?

– Hat gyerek mindent befolyásol. Azt az üzenetet hordozzák a gyerekek a létükkel, hogy a jövőnek is élni kell. Nem szabad csak a ma gondjaival foglalkozni, hisz tíz-húsz éves távlatokban kell gondolkodnia egy szülőnek. Másrészt a gyerekek gyógyírt jelentenek az önzés ellen. Az a szakma, amit művelek, mint minden művészeti ág, befelé fordítja az embert, mivel az alkotásra helyezzük a hangsúlyt, ami önzővé tehet. Engem a család folyamatosan rákényszerít, hogy az ént, az egót kicsit feladjam. Ez egyensúlyt teremt, és persze menekülési irányt. Olyan biztos pontot, ahová haza tudok menekülni. Szeretek együtt ébredni a családommal, én viszem az iskolába őket, együtt reggelizünk, ezek olyan rítusok, amelyek erőt adnak nekem.

Mély nyomot hagyott bennem, hogy amikor Koltai Lajos a Sorstalanságot rendezte, azt mondta, hogy nagyon nehéz a főszereplő-válogatás, mert a fiatalok szeme, tekintete nem őszinte. Nehezen, négyezer gyerek „átnézése” után találta meg a főhőst. Tudom, a színpadon – egy filmmel ellentétben – nem látszik a tekintet, de mennyire nehéz a szereplőválogatás? Mennyire nehéz egy Gogol-, egy Csehov- vagy Be­ckett-darabhoz főhőst találni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!