hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A muszlim faló
Folyik az iskolai iszlamizáció Nagy-Britanniában

2014. 03. 27.
„Négy szülő elegendő egy iskola felforgatásához” – áll abban a vitatott hitelességű dokumentumban, amely a közelmúltban bukkant fel a brit sajtóban. A Trójai faló akció címet viselő írás azt tárja fel, milyen stratégiával próbálják keményvonalas muszlim csoportok befolyásuk alá vonni a birminghami közoktatást. Bár az érintett muszlim vezetők iszlámellenes sajtókacsát kiáltanak, a dokumentum valós eseményekre hivatkozik, és a tendencia kétségkívül megfigyelhető az utóbbi években.

Az írás – amelynek hitelességét most a Birminghami Városi Bíróság vizsgálja – egy birminghami és egy bradfordi muszlim levélváltása. A levélíró arról ad felvilágosítást benne, miként lehet egy állami iskolából eltávolítani a muszlimokkal nem (eléggé) együttműködő tanárokat és vezetőket, hogy azokat saját embereikkel váltsák fel. Megnevez négy olyan iskolát, ahol ez már sikeresen megvalósult: az Adderley Elemi Iskolát, a Saltley Iskolát, a Park View Iskolát és a Regents Park Közösségi Iskolát. A felvázolt stratégia nagyon egyszerű: személyesen fel kell keresni a szülők közül a keményvonalasabb, szalafita irányzathoz tartozókat, és figyelmeztetni őket, hogy gyermekeikre milyen veszélyek leselkednek az állami iskolában, úgymint alkohol, drogok, házasság előtti szex, vagy az, hogy keresztény imádságokat mondatnak velük a tanárok. Utána elég, ha a felheccelt szülők a játszótéren néhány szót ejtenek egymás közt félelmeikről, és az elégedetlenség könnyen tömegmozgalommá duzzad, amelyben olyan követelésekkel bombázzák majd az iskolát, mint halal hús a menzákon, a szexuális felvilágosítás mellőzése, kötelező öltözködési kód a tanárok számára, szegregált testnevelésórák alsó tagozatban vagy külön helyiség létesítése a fiúknak a napi imádságok előtti rituális mosdásokhoz. Néhányukat arra is rá kell venni, hogy írjanak feljelentő levelet a tanárok ellen, általában rasszizmus vagy egyenlőtlen bánásmód vádjával, így a sorozatos hatósági vizsgálatok hamar el fogják majd lehetetleníteni a munkájukat.

Tahir Alam, Nagy-Britannia Muszlim Tanácsának korábbi elnöke – akit a dokumentum név szerint is említ – „komplett hazugságnak” nevezte az írást. Azonban az említett iskolák történetét és más hasonló eseteket vizsgálva hamar fény derül rá, hogy az állami oktatás iszlamizációjának útját valóban tönkretett pedagóguséletek szegélyezik. A fő szerepet általában minden alkalommal a felügyelő bizottság játssza. Balwant Singh Bains, a Saltley Iskola elismert igazgatója az után került célkeresztbe, hogy eltanácsolt egy muszlim diákot, aki késsel fenyegette a társait.

A szikh vallási hátterű pedagógus elmondta, hogy miután összetűzése volt a felügyelőbizottsággal, névtelen levelekben fenyegették, és próbálták rákényszeríteni, hogy szüntessék be a szexuális felvilágosítást és csak halal húst adjanak a menzán. Ebben a konfliktusos időszakban 5 felügyelő bizottsági tag lemondott, a helyükre muszlim vallásúak kerültek, így a 14 bizottsági tagból már 12 muszlim vallású lett. Bainst azzal vádolták, hogy rasszista, iszlamofób és nem működik együtt a bizottsággal, míg végül lemondott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!