Az egyik vizsgálat a glutén szerepét vizsgálta, ami a búza, az árpa és a rozs bizonyos fehérjéinek neve. Azt találták, hogy az autizmus emésztési problémákat felmutató eseteinél rendszerint fennáll gluténra való intolerancia. Általában nem lisztérzékenységről van szó, hanem a gluténra adott immunreakcióról, ami sokáig tünetmentes lehet. A kutatók úgy vélik, hogy a jelenség mögött az immunrendszer zavarai állhatnak, vagy a bél túlzottan nagy átjárhatósága, ami miatt a glutén részben emésztetlenül szívódik fel. Korábbi tanulmányok más betegségek esetében is kimutatták a glutén szerepét, például a skizofrénia, a depresszió, a szorongás, a hiperaktivitás és az autoimmun betegségeknél.
A másik vizsgálatban kutatók genetikai elemzésekkel kimutatták, hogy az autistáknak más a bélflórájuk, mint egészséges kortársaiknak, beleértve a velük egy háztartásban élő testvéreiket: kevesebbféle és a szokásostól eltérő arányú probiotikus baktérium van a beleikben. A cikk szerzői felvetik, hogy ezek a felismerések új megközelítést hozhatnak az autizmus diagnosztizálásában és kezelésében.
Noha ezek a kutatások meggyőzően igazolják az autizmus és az emésztés összefüggését, maga a gondolat nem új keletű. Számos orvos és szülő évtizedek óta próbál speciális étrendekkel, probiotikumok és vitaminok használatával segíteni az autizmussal diagnosztizált gyermekének – állításuk szerint nem egyszer sikerrel. Elaine Gottschall az 1950-es években kislánya számára kereste a gyógyulást, mivel idegrendszeri problémái mellett szinte emésztetlenül ürültek ki belőle az ételek, és a korabeli orvoslás nem tudott segíteni rajta. Ekkor találkozott egy Dr. Haas nevű idős professzorral, röviddel annak halála előtt. Ő a lisztérzékenyek beleinek gyógyítására kidolgozott étrendjét javasolta a kislány számára. A gyermek két év alatt teljesen meggyógyult – és nemcsak az emésztése, hanem „mellékhatásként” idegrendszerének működése is helyreállt. Azóta szülők ezrei követik a Dr. Haas által kidolgozott étrendi beavatkozást, amely Specifikus Szénhidrát Diéta és GAPS étrend neveken vált ismertté.