A pezsgő Franciaországból indult világhódító útjára, bár az angolok a szigetországot tekintik az ital bölcsőjének. A pontos eredete tisztázatlan, de az üzemszerű pezsgőkészítés alapjait Franciaországban kell keresnünk: vissza kell mennünk időben mintegy 300 évet Champagne vidékére, ahol a Reims környéki Szent Benedek Apátság pincemestere, Dom Perignon elsőként zárt le parafa dugóval – melynek feltalálója is egyben – egy palacknyi erjedetlen, cukrot tartalmazó bort. Az erjedéskor keletkezett szén-dioxid a borban megőrződött, és így pezsgő keletkezett. Elfogyasztása közben így kiáltott fel: „Éppen a csillagokat iszom!” Sokáig az apátságon belül őrizték a pezsgő titkát, a francia királyok is csak megkoronázásukkor kóstolhatták meg a nemes italt. A pezsgőgyártás végül a 18. században indult el Reimsben és környékén. A pezsgők Champagne-nak csak akkor nevezhetőek, ha azok Franciaország borvidékén készültek. A 19. század lett a pezsgőgyártás aranykora.
Hazánk sem sokkal maradt le, hiszen 1825-ben Pozsonyban megalakult dr. Schönbauer Mihály és Fischer János pezsgőgyára, melyet később a Hubert család vett át. Az 1842-ben Pesten rendezett első magyar iparkiállításon elnyerte a legjobb magyar pezsgő díját, majd a párizsi világkiállításon szintén első díjat kapott. A mai Magyarországon az első pezsgő gyártása 1852-ben, a Hölle Márton alapította Józsefvárosi Pezsgőgyárban indult el, de máig az egyik leghíresebb az 1882-ben Törley József által alapított budafoki pezsgőgyár.
Törley, a leleményes vállalkozó